Jocul de Go/ de Codrin Vasiloancă

Artă marţială străveche, al cărei început se confundă cu începuturile civilizaţiei, Go-ul antrenează în special logica, rigurozitatea, coerenţa, luciditatea, clarviziunea.

Simplitatea îl face universal. Copiii îl învaţă şi îl practică de la prima lecţie, deși este mai complex decât Şahul, sau decât orice alt joc de gândire: pe o tablă caroiată, asemenea unei hărţi cu longitudini şi latitudini, goală la început, pietre negre şi albe se aşează pe rând, alternativ, ocupând puncte de importanţă strategică asemenea oraşelor sau cetăţilor de altădată, asemenea isulelor din ocean, puncte între care apoi se crează legături spre a genera astfel lanţuri de piese sau graniţele unui imperiu, negru, sau alb. Când harta se aglomerează, pietrele intră în contact, asemenea unor armate, iar atunci se dau lupte şi se iau prizonieri.

Regulile sau principiile care guvernează această luptă guvernează de mii de ani lupta pentru stăpânirea lumii reale: libertatea, viaţa şi moartea, spaţiul vital, punctul vital, frumosul ca eficienţă în viaţă. Aşadar, în Go, la fel ca în viaţă, începem de la aproape nimic, dar putem cuceri totul cu abilitatea noastră de a folosi reguli și concepte ca pe nişte piese de Şah.

Goul se practica în trecut ca artă, alături de poezie, pictură, caligrafie, muzică. Din secolul XX, în era competiţională, milioane de entuziaşti din întreaga lume se întrec în a fi mai riguroşi în gândire, în a fi cu ajutorul Goului mai buni negociatori, manageri, economişti, politicieni, educatori, mai buni ca fiinţe umane.

Singurul aspect strict convențional în jocul de Go este rezultatul. În jocul de Șah, a cărui natură convențională este mult mai pronunțată decât cea a Goului,  rezultatul are un caracter absolut tocmai  pentru că piesele și regulile pe care le ilustrează nu au decât o vagă corespondență cu realitatea medievală a confruntării între două armate, sau cu ierarhia care guverna acel tip de societate. Jocul de Go în schimb începe cu tabla goală, iar piesele sunt concepte: de libertate, de viață și de moarte, de tărie și influență, conceptul de frumusețe, sau cel de simetrie – concepte, iar nu pietre negre și albe, care doar ajută la ilustrarea conceptelor. Dar rezultatul, pentru care se consumă atâta pasiune, este convențional. La jocul de Șah, dacă adaugi, sau tai un singur câmp din cele 8, dai în alt joc, pentru că fie inventezi două perechi noi de piese, fie renunți la două perechi din cele consacrate. În schimb, la Go, poți să adaugi oricâte noi câmpuri de joc, așa cum s-a și întâmplat în istoria acestei discipline a minții, numărul acestora crescând de la 17 la 19 – și atunci se impune întrebarea: pe o tablă de Go infinită, cine câștigă? Evident, nimeni – sau poate doar cel care supraviețuiește mai mult! Prin urmare, în finalul unei partide de Go ambii parteneri de joc convin că, în limita celor 19×19 intersecții, jocul s-a încheiat, că, pe această teribilă scenă de teatru care străbate veacurile mărturisind despre natura inteligenței umane, a venit momentul să-și asume rolurile rituale doi actori. Cel care a găsit masca morții, a celui învins, are nevoie de curaj și bărbăție. Cel care a găsit și ridică masca vieții, a victoriei, are nevoie de modestie, de respect față de efortul inițiatic al celui care, sufletește, trece prin încercările morții. La începutul acestei piese imemoriale de teatru, în care ecourile replicilor răzbat peste milenii, nimeni nu știe ce mască va ridica – a bucuriei și a respectului, sau a însingurării pline de înțelesurile morții.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
© copyright
Aveţi toată libertatea de a cita acest text, sau părţi din acest text, asumându-vă obligaţia morală şi juridică, sub sancţiunea legii copyrightului, de a preciza numele autorului, denumirea lucrării din care face parte textul citat, sursa citării (www.argozine.wordpress.com). În caz contrar, pentru a repara daunele morale şi de imagine produse prin acţiunea de plagiat, revista ARGO va apela arbitrajul justiţiei.

Despre kodrins

Licenţiat în litere, master în filosofie, eseist, instructor de Go, campion al României la Go în calitate de jucător şi de antrenor, căsătorit, doi copii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: